LIVE CHAT

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Το λάθος που μπορεί να κάνετε όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας


 Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα κάνετε όλα σωστά όσον αφορά τη φροντίδα, τη διατροφή ή τις βόλτες του σκύλου σας;

Όποιος ή όποια έχει υιοθετήσει ένα τετράποδο κατοικίδιο προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να είναι χαρούμενο και υγιές.

Ωsτόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που τις περισσότερες φορές γίνονται άθελά μας, δυσαρεστούν ή απογοητεύουν τον σκύλο μας και ίσως να μην έχουμε καταλάβει.

Ναι, έχουμε φροντίσει για την καλύτερη τροφή, το πιο άνετο κρεβάτι και τις πιο νόστιμες λιχουδιές αλλά τι κάνουμε όταν έρχεται η ώρα της βόλτας;

Λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας, οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων βιάζονται να τελειώσουν τη βόλτα τους και να επιστρέψουν σπίτι για να πάνε στην εργασία τους ή για να φέρουν εις πέρας άλλες υποχρεώσεις.

Και κάπου εδώ γίνεται ένα μεγάλο λάθος. Ποιο είναι αυτό;

Μα φυσικά ότι δεν αφιερώνεται ο χρόνος που πρέπει στη βόλτα του σκύλου ώστε να μπορέσει να μυρίσει και να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να αφήνουμε τον σκύλο μας να μυρίζει στις βόλτες του;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Applied Animal Behavior Science Journal, είναι πολύ σημαντικό οι σκύλοι να έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την όσφρησή τους για να εξερευνήσουν το περιβάλλον γιατί έτσι όχι μόνο απολαμβάνουν περισσότερο τις βόλτες τους αλλά διεγείρονται πνευματικά, αποκτούν αυτοπεποίθηση, και στο τέλος της βόλτας έχουν επαρκώς εκτονωθεί.

Ας δούμε όμως τους λόγους αναλυτικά.

1. Η όσφρηση των σκύλων είναι πολύ πιο αναπτυγμένη και ευαίσθητη από τη δική μας. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την εξαιρετική αυτή τους αίσθηση θα δώσουμε ένα παράδειγμα. Η μύτη του σκύλου μπορεί να ανιχνεύσει ένα κουταλάκι ζάχαρη μέσα σε δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, την όσφρησή τους επικοινωνούν, εξερευνούν και αξιολογούν το περιβάλλον. 

Επομένως, την επόμενη φορά που δεν θα αφήσετε τον σκύλο σας να μυρίσει το σημείο που θέλει, σκεφτείτε ότι δεν του δίνετε την ευκαιρία να καταλάβει και να μάθει αν βρισκόταν στην περιοχή άλλα σκυλιά αλλά και τι διάθεση μπορεί να είχαν

2. Ίσως θεωρείτε ότι μια γρήγορη βόλτα θα κουράσει τον σκύλο σας και θα τρέξει στο κρεβάτι του με το που μπείτε στο σπίτι, όμως αυτό πολλές φορές είναι λάθος. 

Οι αργές βόλτες είναι αυτές που κουράζουν και εκτονώνουν καλύτερα το κουτάβι σας γιατί είναι σε θέση να επεξεργαστεί τις συνθήκες που επικρατούν γύρω του. Αφήστε τον σκύλο σας να διερευνήσει νέες μυρωδιές, αλλάξτε διαδρομή και αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω στις βόλτες σας. Θα δείτε ότι θα είναι πιο χαρούμενος και θα νιώθει πιο ελεύθερος ανταμείβοντάς σας με πολλά φιλιά.

3. Εκτός του ότι ο σκύλος σας ασκείται κατά τη διάρκεια της βόλτας, ταυτόχρονα διεγείρει και το μυαλό του. Με τις μυρωδιές που υπάρχουν στο περιβάλλον, το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι σε θέση να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτονώνεται και να κουράζεται, πράγμα που σίγουρα το προτιμάτε από το να γίνει καταστροφικός στο σπίτι ή να εμφανίσει παράξενες συμπεριφορές.

4. Ο τελευταίος λόγος που πρέπει να αφήνετε στον σκυλάκο σας να μυρίζει στις βόλτες είναι η διασκέδαση. Και όσο περίεργο και να σας φαίνεται είναι κι αυτός ένας τρόπος που οι σκύλοι περνάνε καλά. Οπότε, αφήστε τον να μυρίσει τα σημεία που θέλει γιατί έτσι περνάει καλά και είναι σίγουρο ότι θα ανυπομονεί να πηγαίνει βόλτες μαζί σας, αν δεν το κάνει έτσι κι αλλιώς. Για να εμπλουτίσετε παραπάνω τους περιπάτους σας, μπορείτε να έχετε μαζί σας τις αγαπημένες του λιχουδιές και να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του. Το πιο πιθανό είναι να μην θέλει να γυρίσει με τίποτα σπίτι.

Τελευταίες σκέψεις

Είναι δύσκολη και ξέφρενη η καθημερινότητά μας αλλά δεν θέλουμε να απογοητεύουμε το χνουδωτό φιλαράκι μας. Και το να μην αφιερώνουμε τον χρόνο που πρέπει στις βόλτες του είναι σίγουρα ένα λάθος που το απογοητεύει και το στενοχωρεί. Οπότε, την επόμενη φορά ξυπνήστε μερικά λεπτά νωρίτερα, αφιερώστε λίγο χρόνο στους περιπάτους σας με το κουτάβι σας και αφήστε το να μυρίσει για να πάρει τις πληροφορίες που θέλει. Φυσικά, προσέξτε τα σημεία που μυρίζει και μην κοιτάζετε το κινητό σας γιατί ελλοχεύουν και κίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου