LIVE CHAT

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα στη μουσική…6 Ιουνίου


 1936: Ο Αμερικάνος τραγουδιστής Levi Stubbs (Levi Stubbs 1936-2008) γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μιτσιγκαν. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του ως βασικός τραγουδιστής στο R&B συγκρότημα The Four Tops. Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του '60 με τραγούδια επιτυχίες όπως τα "Baby I Need Your Loving", "It' s the Same Old Song", "Reach Out I' ll Be There", "Bernadette" κ. α. Οι πωλήσεις τους παγκοσμίως ξεπερνούν τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame, μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος το 1990. Το 1988 σημείωσαν επιτυχία με το τραγούδι "Loco In Acapulco" στην ταινία "Buster".

1960: Ο Αμερικάνος κιθαρίστας τραγουδοποιός και παράγωγος Steve Vai (Steven Siro Vai) γεννήθηκε στο Carle Place της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1970 υπήρξε μαθητής του Joe Satriani και συνεργάστηκε στενά με τον Frank Zappa μέχρι το 1982 που ξεκίνησε σόλο καριέρα. Συνεργάστηκε και ηχογράφησε επίσης με καλλιτέχνες όπως οι David Lee Roth (Van Halen), John Lydon (Sex Pistols), Whitesnake, Ozzy Osbourne, Dream Theater, Alice Cooper, Yardbirds, Motorhead, Alcatrazz, Eros Ramazzotti κ. α. Την δεκαετία του '90 πραγματοποίησε συναυλίες με δική του μπάντα, συνεργαζόμενος με τον δάσκαλο του Satriani. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 21 σόλο άλμπουμ και έχει συμμετάσχει σαν μουσικός σε πάνω από 80. Έχει προταθεί για οκτώ βραβεία Grammy και έχει κερδίσει τρία. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες της γενιάς του.

1962: Στα Abbey Roads Studios του Λονδίνου, οι The Beatles πραγματοποιούν τις πρώτες τους ηχογραφήσεις για την EMI σαν οντισιόν για τον παράγωγο George Martin. Θα ηχογραφήσουν τα τραγούδια "Βesame Mucho", "Love Me Do", "PS I Love You" και "Ask Me Why" με τον Pete Best στα τύμπανα.

1966: Στην κορυφή του Bilboard Hot 100 βρίσκονται οι The Rolling Stones και το τραγούδι "Paint It Black". Κυκλοφόρησε τον Μαϊο, Παρασκευή και 13. Είναι μια δημιουργία των Mick Jagger και Keith Richards, ενώ το χαρακτηριστικό riff του τραγουδιού ανήκει στον κιθαρίστα Brian Jones. Θα φτάσει στην κορυφή των Αμερικάνικων και Βρετανικών Charts.

1970: Ο Syd Barrett δίνει την πρώτη του σόλο συναυλία μετά την αποχώρηση του από τους Pink Floyd, στο Olympia Exhibition Hall του Λονδίνου. Θα τον συνοδέψουν στην σκηνή, ο David Gilmour στο μπάσο και ο Jerry Shirley στα τύμπανα. Ο ήχος ήταν πολύ κακός με αποτέλεσμα τα φωνητικά να μην ακούγονται. Οι τρεις τους έπαιξαν τέσσερα τραγούδια, λιγότερο από μίση ώρα δηλαδή, και στο τέλος του τετάρτου τραγουδιού, ο Barrett άφησε κάτω την κιθάρα του και αποχώρησε από την σκηνή.

1971: Οι Frank Zappa & The Mothers of Invention βρίσκονται για δεύτερη ήμερα στη σκηνή του Filmore East της Νέας Υόρκης για τις ηχογραφήσεις του δωδεκάτου άλμπουμ τους, "Live at the Filmore". Συμμετέχουν οι John Lennon και Yoko Ono, οι οποίοι έχουν να εμφανιστούν σε σκηνή σχεδόν δυο χρόνια.

1972: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Βρετανού τραγουδιστή και τραγουδοποιού David Bowie με τίτλο "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars". Θα ανεβεί μέχρι την πέμπτη θέση των Βρετανικών Album Chart και στην 75η του Billboard. Το 1973 κυκλοφόρησε η ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία του D. A. Pennebaker. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Lady Stardust", "Ziggy Stardust", "Suffragette City" κ. α.

1987: Η Kim Wilde βρίσκεται στην πρώτη θέση του Bilboard Hot 100 με το "You Keep Me Hanging On". Το τραγούδι είχε πρωτογινει επιτυχία από το γυναικείο συγκρότημα The Supremes το 1966.

1987: Η Whitney Houston με το τραγούδι "I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)" ανεβαίνει στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart. Ένα χρόνο αργότερα το τραγούδι θα της χαρίσει το βραβείο Grammy "Best Female Pop Vocal Performance".

1991: Ο Αμερικάνος jazz τενόρος σαξοφωνίστας Stan Getz (Stanley Gayetzky 1927-1991) απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών στο Μαλιμπου της Καλιφόρνια από καρκίνο του ήπατος. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Nat King Cole, Jimmy Dorsey, Benny Goodman, Chick Corea κ. α. Ήταν από τους ανθρώπους που σύστησαν στην Αμερική την μουσική bossa nova. Το 1963 κέρδισε το βραβείο Grammy "Best Jazz Performance" για το τραγούδι "Desafinado". Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τους Antonio Carlos Jobim και João Gilberto, ηχογραφούν το άλμπουμ "Getz/Gilberto" από το οποίο το κλασικό bossa nova "The Girl from Ipanema"(Vinicius de Moraes) γίνεται παγκόσμια επιτυχία και του χαρίζει ακόμα δυο βραβεία Grammy, τα "Best Album" και "Best Single".

1995: Κυκλοφορεί στην Αμερική, το διπλό live άλμπουμ των Pink Floyd με τίτλο "Pulse". Ηχογραφήθηκε κατά την διάρκεια της περιοδείας του συγκροτήματος "Division Bell Tour" το 1994 και περιέχει τραγούδια από τα άλμπουμ τους: "The Piper at the Gates of Dawn", "Meddle", "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "The Wall", "A Momentary Lapse of Reason" και "The Division Bell". Κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία λίγες μέρες νωρίτερα, στις 29 Μαϊού.

2003: Ο Βρετανός μουσικός και τραγουδοποιός Dave Rowberry (David Eric Rowberry 1940-2003), κιμπορντιστας του Βρετανικού συγκροτήματος The Animals, βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 62 ετών στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο από αιμορραγία στο στομάχι. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1965, μετά την αποχώρηση του Alan Price. Έκτος από μουσικός, βοήθησε τους Animals και σαν ενορχηστρωτής. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994.

2006: Ο Αμερικάνος πιανίστας Billy Preston (William Everett Preston 1946-2006) απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών στο Σκοτσντειλ της Αριζόνα από νεφρική ανεπάρκεια. Στηξν μακρόχρονη καριέρα του συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι The Rolling Stones, The Band, Nat King Cole, Little Richard, Eric Burdon, Ray Charles, George Harrison, Elton John, Eric Clapton, Bob Dylan, Sam Cooke, Aretha Franklin, The Jackson 5, Quincy Jones, Richie Sambora, Red Hot Chili Peppers κ. α. Το 1969 συνεργάστηκε με τους The Beatles για τα λεγόμενα "Get Back Sessions" και το άλμπουμ "Abbey Road". Ο John Lennon είχε προτείνει μάλιστα την ιδέα, ο Preston να ενσωματωθεί στο συγκρότημα σαν το "Fifth Beatle". Το 1972 γνώρισε επιτυχία με το ορχηστρικό θέμα "Outa-Space", το οποίο ανέβηκε μέχρι τη δεύτερη θέση του Bilboard και του χάρισε το βραβείο Grammy "Best Pop Instrumental Performance". Το 1978 εμφανίστηκε στο φιλμ "Sgt. Pepper' s Lonely Hearts Club Band" του σκηνοθέτη Robert Stigwood. Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου