LIVE CHAT

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν καλλωπίζετε τον σκύλο σας.


 Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να περιποιείστε τακτικά το κατοικίδιό σας. Όμως συχνά και χωρίς να έχουμε εμπειρία και γνώση αποφασίζουμε να δοκιμάσουμε την περιποίηση στο σπίτι. Αυτό όμως μπορεί να κάνει ζημιά στο ζώο μας αν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οι ειδικοί στον καλλωπισμό σκύλων αναφέρουν έξι συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και που πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία:

Ξύρισμα του σκύλου τους καλοκαιρινούς μήνες

Ακούγεται καλή ιδέα καθώς μας φαίνεται ότι το επιπλέον τρίχωμα δεν μπορεί να είναι κάτι καλό όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 40 βαθμούς. Και όμως, αυτό δεν ισχύει.

Το ξύρισμα του κατοικίδιου ζώου σας κατά τους μήνες με ζεστό καιρό δεν είναι καλό για τρεις λόγους:


. Μπρεί να το κάνει πιο επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα.

. Μπορεί να επηρεάσει τη φυσική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Τα σκυλιά με υπόστρωμα τριχώματος, όπως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, τα Χάσκι, τα Πομερανάν, τα Τσόου και άλλα, είναι πολύ αποτελεσματικά στο να παγιδεύουν τον αέρα στο υπόστρωμα, το οποίο βοηθά να διατηρούνται δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους θύλακες της τρίχας, με αποτέλεσμα το τρίχωμα να ξαναβγαίνει θαμπό ή μερικές φορές με κηλίδες κατά τόπους. Αντίθετα, απομακρύνετε το περιττό υπόστρωμα τρίχας βουρτσίζοντας τακτικά.

. Για τις ράτσες με μακριά και σγουρά μαλλιά, όπως το Shih Tzu ή το Bichon Frise, το κοντό κούρεμα είναι εντάξει, αρκεί να υπάρχει αρκετό τρίχωμα για να παρέχει προστασία από τον ήλιο.

.Πλύσιμο του εσωτερικού των αυτιών του σκύλου

Ένα συνηθισμένο λάθος στην περιποίηση είναι να αφήνετε το νερό να μπαίνει στα αυτιά του σκύλου σας, ακόμη και αν δεν το κάνετε επίτηδες.   

.Το κατακόρυφο σχήμα των ακουστικών καναλιών ενός σκύλου μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία στο εσωτερικό των αυτιών του πιο εύκολα από ό,τι συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους. Αυτό το νερό δίνει στα βακτήρια ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής, οδηγώντας σε πιθανή μόλυνση του αυτιού.

Για να αποτρέψετε την είσοδο νερού στα αυτιά του ζώου σας, αν το κουτάβι σας δεν είναι πολύ νευρικό κατά τη διάρκεια του μπάνιου και έχει χαλαρά αυτιά, μπορείτε απλά να το κρατήσετε κάτω ενώ πλένετε προσεκτικά το κεφάλι του.

Μπορεί να θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να προστατεύσετε ολόκληρο το κεφάλι του σκύλου σας, καθώς το νερό στη μύτη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, δυσφορία και αντίστροφο φτέρνισμα ή/και βήχα. Για να κρατήσετε το νερό μακριά από τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη του σκύλου σας, 

χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να καθαρίσετε ολόκληρο το κεφάλι του.  

Μη σχολαστικό ξέπλυμα

Το κακό ξέπλυμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό ερεθισμό του δέρματος, τριχόπτωση, ακατάστατο τρίχωμα, μολύνσεις και άλλα προβλήματα. 

Εάν πάτε τον σκύλο σας σε επαγγελματία κομμωτή, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο τριχωτός σας φίλος θα ξεπλυθεί πλήρως.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ψηλαφήσετε όλο τον σκύλο σας για να βρείτε σημεία σαπουνιού που δεν μπορείτε να δείτε, ειδικά γύρω από την κοιλιά, κάτω από τις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα.

Για να βεβαιωθείτε ότι το τρίχωμά του ξεπλένεται καλά μετά το λούσιμο, χρησιμοποιήστε μια καλή πίεση νερού για να διασφαλίσετε ότι αυτό διεισδύει στα στρώματα του τριχώματός του. Συνεχίστε να ξεπλένετε μέχρι να σταματήσετε να βλέπετε φυσαλίδες να βγαίνουν από τη γούνα του – τότε ξεπλύνετε λίγο ακόμα.

Βούρτσισμα υγρού τριχώματος

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι το βούρτσισμα του σκύλου μας μετά το μπάνιο, όταν αυτός είναι ακόμα βρεγμένος.

Ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι η τυπική διαδικασία περιποίησης απαιτεί χτένισμα μόλις καθαρίσει, δεν είναι έτσι. Οι βούρτσες μετά το μπάνιο μπορεί να πιάσουν τις υγρές τρίχες και να τραβήξουν το δέρμα, προκαλώντας δυσφορία ή πόνο στον σκύλο σας.

Αντ’ αυτού, βουρτσίστε το τρίχωμά του πριν το μπάνιο του. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, ακόμα και ένα γρήγορο βούρτσισμα πριν από το μπάνιο θα κάνει τη διαφορά.

Μετά το μπάνιο, στεγνώστε το τρίχωμά του με πετσέτα ή αφήστε το να στεγνώσει φυσικά. Στη συνέχεια, βουρτσίστε τον ομοιόμορφα και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των μαλλιών.


Εάν τώρα πρέπει να βουρτσίζετε το τρίχωμα ενώ βρίσκεστε στο μπάνιο, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με φαρδιές, στρογγυλεμένες τρίχες ή μια χτένα.

Εάν έχετε μια φυλή σκύλου με κοντό τρίχωμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια λαστιχένια βούρτσα για να απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες και να αποτρέψετε την υπερβολική αποβολή. Επειδή τα σκυλιά με κοντό μαλλί δεν μπερδεύονται, μπορείτε να τα βουρτσίζετε ενώ τα λούζετε ή αφού στεγνώσει η γούνα τους.

Κάνοντας τον σκύλο σας καθημερινά μπάνιο

Τα σκυλιά δεν πρέπει να πλένονται τόσο συχνά όσο οι άνθρωποι. Τα καθημερινά μπάνια αφαιρούν από το τρίχωμα του σκύλου σας τα φυσικά του έλαια και μπορούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το ξηρό δέρμα.

Το πόσο συχνά πλένετε τον σκύλο σας εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τον τρόπο ζωής του, τον τύπο του τριχώματός του και την κατάσταση του δέρματός του. Εκτός αν υπάρχουν δερματικά προβλήματα, το μπάνιο του σκύλου σας μία φορά το μήνα είναι αρκετό.

Εάν κάνετε συχνά μπάνιο τον σκύλο σας και παρατηρήσετε ότι το δέρμα του είναι ξηρό ή ερεθισμένο, κάντε του λιγότερα μπάνια στο μέλλον.

Παραμελώντας τα νύχια

Όταν πηγαίνετε τον σκύλο σας για επαγγελματική περιποίηση, η περιποίηση των νυχιών αποτελεί μέρος της όλης διαδικασίας. Μην παραλείπετε αυτό το σημαντικό βήμα όταν κάνετε την περιποίηση στο σπίτι.

Τα μακριά νύχια μπορεί να έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευτυχία του ζώου σας, όπως πόνο όταν περπατάει, πιθανή μόλυνση αν μεγαλώσουν μέσα στο πέλμα της πατούσας και ακόμη και αρθρίτιδα στα πόδια αν το ζώο έχει χρόνια μακριά νύχια.

Ένας καλός κανόνας είναι να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας μία φορά το μήνα. Τα σκυλιά που τρέχουν ή περπατούν πολύ στο πεζοδρόμιο μπορεί να χρειάζονται λιγότερο κόψιμο των νυχιών τους, ενώ τα σκυλιά που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στο σπίτι μπορεί να χρειάζονται κόψιμο των νυχιών κάθε δύο εβδομάδες.

Καλλωπισμός σκύλου- Τα πρέπει

Τώρα που ξέρετε τι δεν πρέπει να κάνετε, λάβετε υπόψη σας τι πρέπει να κάνετε:

Ξεκινήστε την περιποίηση νωρίς! Συνηθίστε το κουτάβι σας στην περιποίηση όσο πιο νωρίς μπορείτε.

Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο σαμπουάν. Εάν το δέρμα του σκύλου σας είναι ευαίσθητο, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν για σκύλους που περιέχει έλαιο τεϊόδεντρου, καθώς το έλαιο αυτό μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό και να βοηθήσει στην ηρεμία του δέρματος. 

Τα μαλακτικά με αλόη βέρα και ορισμένα φαρμακευτικά σαμπουάν είναι επίσης αποτελεσματικά. Εάν ο σκύλος σας έχει κάποια δερματική πάθηση, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας τι είδους σαμπουάν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου