LIVE CHAT

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα στη μουσική…7 Ιουνίου

1917: Ο Αμερικάνος τραγουδιστής και ηθοποιός Dean Martin (Dino Pual Crocetti 1917-1995) γεννήθηκε στο Steubenville του Οχάιο. Είναι γνωστός και ως "the King Of Cool". Ήταν μέλος του περίφημου γκρουπ Rat Pack παρέα με τους Frank Sinatra, Sammy Davis Jr, Peter Lawford και Joey Bishop. Τραγούδησε επιτυχίες όπως τα "Memories Are made of This", "That' s Amore", "Mambo Italiano", "Sway", "Volare", "Ain' t That a Kick in the Head?" κ. α. Η τελευταία μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι "Everybody Loves Somebody Sometime" το 1964.

1940: Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Tom Jones (Thomas Jones Woodward) γεννήθηκε στο Treforest της Ουαλίας. Από το ξεκίνημα της καριέρας του στα μέσα της δεκαετίας του '60, έχει τραγουδήσει πολλά στυλ, όπως rock, R&B, country, dance και techno. Τραγούδια του συμπεριλήφθηκαν στα soundtrack ταινιών όπως "What' s New Pussycat?"(1965), στην ταινία Jampes Bond "Thunderball"(1965), "Paradise, Hawaiian Style"(1965) κ. α. Δημοφιλή τραγούδια του: "It' s N ot Unusual", "What' s New Pussycat", "I' ll Never Fall In Love Again", "Delilah", "She' s a Lady", "Sex Bomb"(με τον Mousse T), "Mama Told Me Not to Come"(με τους Stereophonics) κ. α. Το Μάρτιο του 1966 στην όγδοη τελετή απονομής των Grammy Awards κέρδισε το βραβείο "Best New Artist". Έως και σήμερα οι πωλήσεις των άλμπουμ του ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2003 ο Jones, ο οποίος είχε ήδη τιμηθεί το 1999 με τον τίτλο Officer of the Order of the British Empire χρίστηκε Ιππότης από την Βασίλισσα της Αγγλίας, Elizabeth II.

1958: Ο Αμερικάνος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός και ηθοποιός Prince (Prince Rogers Nelson) γεννήθηκε στην Μινεάπολις της Μινεσότα. Είναι ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες των τελευταίων σαράντα χρόνων, έχοντας κερδίσει επτά βραβεία Grammy, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο Όσκαρ. Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το Μάρτιο του 1994. Δημοφιλή τραγούδια του: "Purple Rain", "When Doves Cry", "Kiss", "Sign o' the Times", "Cream", "Nothing Compares 2 U".

1963: Ο Αμερικάνος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας των Violent Femmes, Gordon Gano (Gordon James Gayneau) γεννήθηκε στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Μαζί με τους Brian Ritchie και Victor DeLorentzo δημιούργησαν το συγκρότημα το 1980 και γνωρίσαν επιτυχία με την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, με τραγούδια όπως τα "Blister in the Sun", "Kiss Off", και "Add It Up". Διαλυθήκαν το 1987 για ν ανασχηματιστούν το 2007 για ένα σύντομο διάστημα. Μετά από αυτό ο Gano σχημάτισε καινούρια μπάντα με τα πρώην μέλη των Bogmen, Billy και Brendan Ryan, με την ονομασία Gordon Gano & The Ryans.

1963: Οι The Rolling Stones κυκλοφορούν το πρώτο τους single με τίτλο "Come On". Θα φτάσει μέχρι την εικοστή πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart. Πρωτοηχογραφηθηκε από τον Chuck Berry τον Οκτώβριο του 1961.

1969: Το supergroup Blind Faith πραγματοποιεί την πρώτη του συναυλία στο Hyde Park του Λονδίνου. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Eric Clapton, Ginger Baker, Steve Winwood και Ric Grech. Θα κυκλοφορήσουν ένα και μοναδικό άλμπουμ τον Αύγουστο με τίτλο "Blind Faith" και θα διαλυθούν λίγο αργότερα.

1970: Οι Βρετανοί The Who δίνουν παράσταση στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης, παρουσιάζοντας το άλμπουμ/rock-οπερα "Tommy". Είναι το τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος και κυκλοφόρησε στις 23 Μαϊού του 1969. Είναι το πρώτο μουσικό έργο που κέρδισε τον χαρακτηρισμό "Rock Opera" και το 1998 κέρδισε το ειδικό βραβείο Grammy Hall of Fame, το οποίο δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια ζωής με σημαντική προσφορά στην εξέλιξη της μουσικής.

1972: Το μιούζικαλ Grease κάνει πρεμιέρα στο Broadhurst Theatre του Broadway. Ανάμεσα στους ηθοποιούς της παράστασης είναι και ο δεκαεπτάχρονος John Travolta στο ρόλο του Doody.

1988: Ο Bob Dylan δίνει συναυλία στο Concord Pavillion της Καλιφόρνια με τον Neil Young στην ηλεκτρική κιθάρα. Είναι η πρώτη συναυλία από την περιοδεία του με τίτλο Interstate 88 Tour. Αργότερα θα μετονομαστεί σε The Neverending Tour... η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

1998: Ο Αμερικάνος μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παράγωγος Wally Gold (Walter Gold 1928-1998) απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών σε νοσοκομείο του Νιου Τζερσει. Δημοφιλή τραγούδια του: "It' s Now or Never" το οποίο ερμήνευσε ο Elvis Presley και το "It' s My Party" το οποίο έγινε επιτυχία από την Lesley Gore το 1963 και μεταξύ άλλων ξανακυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2010 από τον Quincy Jones παρέα με την Amy Winehouse.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου