LIVE CHAT

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα στη μουσική…3 Ιουνίου


 1939: Ο Βρετανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ian Hunter γεννήθηκε στο Οσγουεστρι της Αγγλίας. Υπήρξε μέλος του Βρετανικού glam-rock συγκροτήματος Mott the Hoople, το οποίο γνώρισε επιτυχία την δεκαετία του '70. Το πιο δημοφιλές τραγούδι τους, "All the Young Dudes", το έγραψε γι αυτούς ο David Bowie το 1972. Αποχώρισε από το συγκρότημα το 1975 και συνεργάστηκε

στενά με τον κιθαρίστα, τραγουδοποιό και ενορχηστρωτή Mick Ronson. Μεγάλη του επιτυχία το τραγούδι "Once Bitten Twice Shy". Ο Hunter συνεχίζει να δίνει το παρών στα μουσικά δρώμενα μέχρι και σήμερα, πραγματοποιώντας συναυλίες και ηχογραφώντας αξιόλογα άλμπουμ όπως το "Rant" το 2001.

1942: Ο Αμερικάνος πρωτοπόρος της soul μουσικής, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παράγωγος Curtis Mayfield (Curtis Lee Mayfield 1942-1999) γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις. Έγραψε κάποια από τα πιο κλασικά τραγούδια της δεκαετίας του 'σο και του '70 όπως τα "He Will Break Your Heart'," Gypsy Woman "," Let' s Do It Again "" He Don' t Lover You (Like I Love You) ". Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος The Imressions με τους οποίους γνώρισε επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας '60 με τραγούδια όπως τα" Keep On Pushing "," People Get Ready "," It' s All Right "κ. α. Αρκετά από τα τραγούδια του έγιναν σημαία του πολίτικου κινήματος των εγχρώμων στην Αμερική, γνωστό σαν Civil Rights Movement τη δεκαετία του '60. Συγκεκριμένα το" Keep On Pushinh "είναι ένα από τα τραγούδια που ήταν ταυτισμένο με τον Martin Luther King, jr. Την δεκαετία του ΄70 ακολούθησε σόλο καριέρα. Το 1972 κυκλοφόρησε ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της μαύρης μουσικής, το" Super Fly ", soundtrack της ομότιτλης ταινίας. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Gladys Night & The Pips, Aretha Franklin κ. α. Το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy Legend Award και το 1995 με το Grammy" Lifetime Achievement ".

1967: Στην πρώτη θέση του Bilboard Hot 100 βρίσκεται η Aretha Fankllin με το τραγούδι "Respect". Ηχογραφήθηκε το Φεβρουάριο του 1967 στα Atlantic Studios της νέας Υόρκης και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Το τραγούδι γράφτηκε και πρώτο κυκλοφόρησε από τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό Otis Redding τον Αύγουστο του 1965. Ενώ ο Redding έγραψε το τραγούδι το τραγούδι σαν την

έκκληση ενός άντρα για σεβασμό και αναγνώριση από μια γυναικά, όταν το ερμήνευσε η Franklin αντιστράφηκε η σημασία του και μετατράπηκε στον σεβασμό και την αναγνώριση που άξιζε μια γυναικά στην Αμερική του '60. Η ερμηνεία της Aretha Franklin αντιπροσώπευε απολυτά την σημασία του τραγουδιού το οποίο και έγινε η σημαία του φεμινιστικού κινήματος στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην Rhythm and Blues μουσική σκηνή. Το Φεβρουάριο του 1968 στην δεκάτη τελετή απονομής των Grammy Awards το τραγούδι "Respect" χάρισε στην Aretha Franklin τα βραβεία "Best Rhythm & Blues Recording" και "Best rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female".

1972: Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το έβδομο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος Pink Floyd με τίτλο "Obscured by Clouds". Χρησιμοποιήθηκε σαν soundtrack για την ταινία "La Vallee" του Γαλλοελβετού σκηνοθέτη Barbet Schoeder. Είναι το τρίτο soundtrack άλμπουμ του συγκροτήματος μετά τα ": The Committee" το 1968 και το "Morre" to 1969.

2009: Η Αμερικανίδα blues τραγουδίστρια Koko Taylor (Cora Walton 1928-2009) απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στο Σικάγο του Ιλινόις μετά από επιπλοκές που είχε η εγχείρηση γαστρεντερίτιδας που είχε υποβληθεί λίγες μέρες πριν. Έχει χαρακτηριστεί ως "η Βασίλισσα των blues". Μεγάλη της επιτυχία το τραγούδι "Wang Dang Doodle". Η τελευταία της live εμφάνιση ήταν στις 7 Μαϊού του 2009 όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο "Traditional Blues Female Artist of The Year" στα Blues Awards στο Μέμφις του Τενεσί. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως B. B. King, Willie Dixon, Muddy waters, Howlin' Wolf κ. α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου