LIVE CHAT

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Σαν σήμερα στη μουσική…27 Μαΐου

 

1945: Ο Καναδός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Bruce Cockburn γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά. Με το συγκρότημα του, Olivus, τον Απρίλιο του 1968 είχε ανοίξει συναυλία των The Jimi Hendrix Experience και Cream. Έκανε την πρώτη του σόλο εμφάνιση το 1969 στο Mariposa Folk Festival, όταν πήρε τη θέση του Neil Young που ακύρωσε για να παρευρεθεί στο Woodstock. Αρκετά τραγούδια του έχουν ξανατραγουδηθεί από άλλους καλλιτέχνες όπως Judy Colins ( "Pacing The Cage"), k. d. Lang ( "One Day I Walk") κ. α. Το όνομα του γράφτηκε στο Canadian Music Hall of Fame το 2001.

1957: Η Βρετανίδα μουσικός, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Siouxsie Sioux (Susan Janet Ballion) γεννήθηκε στο Λονδίνο. Είναι δημοφιλής από την συμμετοχή της στο συγκρότημα Siouxsie and the Banshees, στο οποίο υπήρξε βασική τραγουδίστρια από το 1976. Το 1981 από μέλη των Banshees δημιουργούνται οι The Creatures. Από το 2004 ακολουθεί σόλο καριέρα. Υπήρξε από τους

πρωτοπόρους της Βρετανικής rock σκηνής επηρεάζοντας καλλιτέχνες και συγκροτήματα διαφορετικών μουσικών στυλ όπως Morrissey, Massive Attack, Red Hot Chili Peppers, Shirley Manson κ. α. Δημοφιλή τραγούδια με τη φωνή της: "Happy House", "Dear Prudense"(The Beatles), "Kiss Them for Me", "The Passenger"(Iggy Pop) κ. α.

1957: Οι Buddy Holly & The Crickets κυκλοφορούν το πρώτο τους single με τίτλο "That' ll Be The Day". Είναι μια δημιουργία των Buddy Holly και Jerry Allison. Είναι επίσης ένα από τα πρώτα demo τραγούδια του Βρετανικού συγκροτήματος The Quarrymen που αργότερα μετονομάστηκαν στους γνωστούς μας The Beatles.

1963: Ο Bob Dylan κυκλοφορεί το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο "The Freewheelin' Bob Dylan". Οι στίχοι του άλμπουμ είναι έντονα πολιτικοποιημένοι. Θα φτάσει μέχρι την εικοστή δεύτερη θέση του Bilboard αλλά θα σκαρφαλώσει στην κορυφή των Βρετανικών charts το 1964. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Blowin in the Wind", "Masters of War", "Don' t Think Twice, It' s All Right" κ. α.

1967: Οι δισκογραφικές εταιρείες Columbia και RCA Victor ανακοινώνουν πως από την 1η Ιουνίου θα αυξήσουν την τιμή του μονού άλμπουμ βινυλίου κατά ένα δολάριο. Είναι η πρώτη αύξηση από το 1953...

1977: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το single "God Save The Queen". Απαγορεύεται η μετάδοση του σε όλα τα κρατικά ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι στα περισσότερα δισκοπωλεία αρνούνται να το βάλουν στα ράφια. Πούλησε διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας και ανέβηκε στην δεύτερη θέση των Βρετανικών charts.

1994: Οι Eagles πραγματοποιούν την πρώτη μετά από δεκατέσσερα χρόνια συναυλία στο Μπερμπανκ της Καλιφόρνια. Η παράσταση έκλεισε μετά από δυο encore και το τραγούδι "Desperado".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου